4.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (4 Stemmen)

tanken-dieselTanken in Duitsland is voor het eerst sinds jaren goedkoper dan in Nederland. Niet alleen Duitsland is goedkoper, maar het loont ook om in België een volle tank te halen.

Door de BTW verhoging van eind vorig jaar van 19 naar 21 procent en de accijnsverhoging van 1 januari heeft ervoor gezorgd dat Nederland de hoogste dieselprijs van Europa heeft. Wereldwijd staat Nederland steenvast in de top 5 van duurste landen.

Doordat er constant prijsverhogingen worden doorgevoerd zijn we minder diesel gaan verbruiken. We zijn voor het eerst zuiniger geworden.

''Aan de ene kant komt dat omdat de auto’s steeds zuiniger worden. Maar de economische crisis heeft ook invloed op het autoverbruik", zegt directeur Paul van Selms van UnitedConsumers.

"Nederland heeft relatief heel veel benzinestations die met elkaar moeten concurreren in een krimipende markt. Hun toekomst ziet er niet goed uit, als je er vanuit gaat dat auto’s nog veel zuiniger zullen worden dan ze nu al zijn en de brandstof nog duurder wordt."

Steeds vaker gaan Nederlanders over de grens in Duitsland een volle tank halen. De dieselprijs is in Duitsland ruim 6% goedkoper. In België scheelt het een ruime procent. Als we ervan uit gaan dat een volle tank 50 liter is scheelt tanken in Duitsland 5 euro per tank. In Spanje, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland betaal je al snel 20 procent minder. Dat scheelt je ruim 15 euro op een tank van 50 liter diesel.

Momenteel betaal je in Nederland 43 eurocent accijns op diesel. Daarbovenop komt nog 21 procent btw. In 2014 wil het kabinet de accijns nog verder verhogen om de schatkist snel weer op orde te krijgen.

Deze website maakt gebruik van cookies bekijk ons cookiebeleid